Ekologisuus

Kemikaalit pesuaineissa

Kemikaalit pesuaineissa ovat valtavan kuormittavia ympäristölle. Ne rehevöittävät vesistöjä, ja keräytyvät eliöihin. Ympäristökuormituksen lisäksi ne ovat kuitenkin vaarallisia myös meille ihmisille. Altistumme kemikaaleille joka paikassa ja monin eri tavoin. Ne imeytyvät elimistöömme iholta, hengitysteitse, sekä ruuansulatuksen kautta (esim. juomavedestä), aiheuttaen monenlaisia ongelmia. Desinfioivat pesuaineet tappavat elimistöllemme hyödyllisiä bakteereja, ja jotkut kemikaalit (esim. ftalaatit ja barabeenit) vaikuttavat hormonitoimintaamme ja puolustusjärjestelmäämme. Sitä paitsi desinfiointi on arkisiivouksessa täysin tarpeetonta. Desinfiointia tarvitsevia paikkoja ovat epidemia-alueet, eli jos kotona jyllää jokin todellinen tauti, on aiheellista desinfioida esim. ovien kahvat, vesihanat ja muut paikat joihin kosketaan paljon käsillä.

 

Koska vaihtoehtoja on olemassa, niin kysymys kuuluukin: miksi edes käyttäisimme enää kemikaaleja kun tiedämme miten haitallisia ne ovat? Monet haitalliset aineet ovat väriaineita, hajuaineita, täyte- ja säilöntäaineita, sekä optisia kirkasteita. Kaikki on täysin korvattavissa luonnollisilla, biohajoavilla vaihtoehdoilla. Ja sitä paitsi, miten tärkeää väri voi olla siivousaineessa?

 

Lara Greenin pesuaineet ovat täysin biohajoavia. Mitä se sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että kaikki pesuaineemme hajoavat luonnossa ja niistä ei kerry luonnolle haitallisia ainesosia. Jos ja kun kemikaalit siirtyvät jätevesistä vielä järviin ja pohjavesiin, ja sitä kautta meidän juomaveteemme, niin biohajoavat luonnon pesuaineet eivät näin tee. Voit siis huoletta luottaa siihen, että siivouksesi ei kuormita luontoa, eikä sinua itseäsi tai perheenjäseniäsi.

Puhdistava ja kirkastava sitruuna

Sitruunalla on miljoona hyvää ominaisuutta. Ne ovat hyviä niin sisäisesti, kuin ulkoisestikin. Sitruuna puhdistavaa elimistömme lisäksi ympäristömme. Sen tuoksu on iloinen ja kohottaa mielialaa. Sitruunan tuoksun sanotaan myös parantavan työtehoa, joten se sopii täydellisesti siivoukseen!

 

Sitruunan kuoresta uutetaan eteerisiä öljyjä, jotka ovat kuin tiivistetty sitruuna – pienikin tippa tekee suuren vaikutuksen. Sitruunahappo puolestaan on nimensä mukaisesti eristetty sitruunasta, ja se on hyvin hapan. Sitruunahappoa käytetään moneen, mutta siivoamisessa se on hyvä poistamaan ja ehkäisemään kalkkisaostumat vesipisteillä. Siivoussuihkeessamme on näitä molempia – sekä eteeristä öljyä, että sitruunahappoa. Vaikutus on siis varma.

Antiseptinen teepuuöljy

Teepuuöljyllä, kuten sitruunallakin on paljon tunnettuja, hyviä vaikutuksia. Sen lisäksi, että sitä käytetään voimakkaan tuoksunsa takia karkoittamaan hyttysiä, on sitä käytetty lääkinnällisenä öljynä mm. poistamaan sieniä ja bakteereita. Teepuuöljy valmistetaan nimestään huolimatta paperikaarnamyrtin lehdistä. Antiseptisen vaikutuksensa vuoksi teepuuöljy on valittu siivoussuihkeeseemme yhdeksi ainesosaksi. Se toimii samanaikaisesti säilöntäaineena estäen sieniä ja bakteereja lisääntymästä, että puhdistavana aineena kodin pinnoilla. Tuoksu on toisten mielestä kamala, mutta toiset sitä rakastavat.

Pyykkietikka vai huuhteluaine?

Jos olet jo käyttänyt pyykkietikkaa, et edes mieti vastausta… mutta sikäli mikäli et vielä ole, niin voin kertoa miksi sinun kannattaa valita mieluummin pyykkietikka. Muistathan ne limaiset huuhteluainesaostumat pyykkikoneessa? Pyykkietikasta niitä ei jää. Pyykkietikka tekee kaiken muun saman minkä huuhteluainekin, paitsi pehmentää pyykit. Sitä se ei tee yhtä tehokkaasti kuin huuhteluaine. Mutta pyykkietikka raikastaa, kirkastaa värit ja poistaa sähköisyyden. Sen lisäksi se tehokkaasti puhdistaa pesukoneesi kaikista jäämistä, ja limoista. Koneesi ei enää koskaan haise tunkkaiselle eikä lokeroita tarvitse puhdistaa. Paitsi tietysti pesuainepuolelta, toki senkin voi pesaista pyykkietikalla aina aika ajoin.