Ekologisuus

Kemikaalit pesuaineissa ovat valtavan kuormittavia ympäristölle. Ne rehevöittävät vesistöjä, ja keräytyvät eliöihin. Ympäristökuormituksen lisäksi ne ovat kuitenkin vaarallisia myös meille ihmisille. Altistumme kemikaaleille joka paikassa ja monin eri tavoin. Ne imeytyvät elimistöömme iholta, hengitysteitse, sekä ruuansulatuksen kautta (esim. juomavedestä), aiheuttaen monenlaisia ongelmia. Desinfioivat pesuaineet tappavat elimistöllemme hyödyllisiä bakteereja, ja jotkut kemikaalit (esim. ftalaatit ja barabeenit) vaikuttavat hormonitoimintaamme ja puolustusjärjestelmäämme. Sitä paitsi desinfiointi on arkisiivouksessa täysin tarpeetonta. Desinfiointia tarvitsevia paikkoja ovat epidemia-alueet, eli jos kotona jyllää jokin todellinen tauti, on aiheellista desinfioida esim. ovien kahvat, vesihanat ja muut paikat joihin kosketaan paljon käsillä.

Koska vaihtoehtoja on olemassa, niin kysymys kuuluukin: miksi edes käyttäisimme enää kemikaaleja kun tiedämme miten haitallisia ne ovat? Monet haitalliset aineet ovat väriaineita, hajuaineita, täyte- ja säilöntäaineita, sekä optisia kirkasteita. Kaikki on täysin korvattavissa luonnollisilla, biohajoavilla vaihtoehdoilla. Ja sitä paitsi, miten tärkeää väri voi olla siivousaineessa?

Lara Greenin pesuaineet ovat täysin biohajoavia. Mitä se sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että kaikki pesuaineemme hajoavat luonnossa ja niistä ei kerry luonnolle haitallisia ainesosia. Jos ja kun kemikaalit siirtyvät jätevesistä vielä järviin ja pohjavesiin, ja sitä kautta meidän juomaveteemme, niin biohajoavat luonnon pesuaineet eivät näin tee. Voit siis huoletta luottaa siihen, että siivouksesi ei kuormita luontoa, eikä sinua itseäsi tai perheenjäseniäsi.

Sitruunalla on miljoona hyvää ominaisuutta. Ne ovat hyviä niin sisäisesti, kuin ulkoisestikin. Sitruuna puhdistavaa elimistömme lisäksi ympäristömme. Sen tuoksu on iloinen ja kohottaa mielialaa. Sitruunan tuoksun sanotaan myös parantavan työtehoa, joten se sopii täydellisesti siivoukseen!

Sitruunan kuoresta uutetaan eteerisiä öljyjä, jotka ovat kuin tiivistetty sitruuna – pienikin tippa tekee suuren vaikutuksen. Sitruunahappo puolestaan on nimensä mukaisesti eristetty sitruunasta, ja se on hyvin hapan. Sitruunahappoa käytetään moneen, mutta siivoamisessa se on hyvä poistamaan ja ehkäisemään kalkkisaostumat vesipisteillä. Siivoussuihkeessamme on näitä molempia – sekä eteeristä öljyä, että sitruunahappoa. Sen lisäksi siinä on rasvan poistamiseen ihan pieni määrä kookossaippuaa

Teepuuöljyllä, kuten sitruunallakin on paljon tunnettuja, hyviä vaikutuksia. Sen lisäksi, että sitä käytetään voimakkaan tuoksunsa takia karkoittamaan hyttysiä, on sitä käytetty lääkinnällisenä öljynä mm. poistamaan sieniä ja bakteereita. Teepuuöljy valmistetaan nimestään huolimatta paperikaarnamyrtin lehdistä. Antiseptisen vaikutuksensa vuoksi teepuuöljy on valittu siivoussuihkeeseemme yhdeksi ainesosaksi. Se toimii samanaikaisesti säilöntäaineena estäen sieniä ja bakteereja lisääntymästä, että puhdistavana aineena kodin pinnoilla. Tuoksu on toisten mielestä kamala, mutta toiset sitä rakastavat.

Pyykkietikka vai huuhteluaine?

Jos olet jo käyttänyt pyykkietikkaa, et edes mieti vastausta… mutta sikäli mikäli et vielä ole, niin voin kertoa miksi sinun kannattaa valita mieluummin pyykkietikka. Tiedäthän ne limaiset huuhteluainesaostumat pyykkikoneessa? Pyykkietikasta niitä ei jää. Pyykkietikka tekee kaiken muun saman minkä huuhteluainekin, paitsi pehmentää pyykit. Sitä se ei tee yhtä tehokkaasti kuin huuhteluaine. Mutta pyykkietikka raikastaa, kirkastaa värit ja poistaa sähköisyyden. Sen lisäksi se tehokkaasti puhdistaa pesukoneesi kaikista jäämistä, ja limoista. Koneesi ei enää koskaan haise tunkkaiselle eikä lokeroita tarvitse puhdistaa. Paitsi tietysti pesuainepuolelta, toki senkin voi pesaista pyykkietikalla aina aika ajoin.

Kaikissa Lara Green -pyykkietikoissa käytetään kotimaista Rajamäen väkiviinaetikkaa. niihin on lisätty vettä siksi, että eteeristen öljyjen tuoksu pääsisi paremmin esille. Vettä on kuitenkin alle 10% eli ei yhtään liikaa.

PAHIKSET

Parabeenit:

Parabeeneja käytetään säilöntäaineina kosmetiikassa. Parabeenien tiedetään sekoittuvan elimistössä estrogeeniin, ja sotkevan sitä kautta hormonitoimintaa. Hormonitoiminnan häiriintyminen ja nimenomaan parabeenit on yhdistetty tutkimuksissa rintasyöpään. Tunnista ainesosaluettelossa esim.: metyyliparabeeni (E218), etyyliparabeeni (E214), propyyliparabeeni (E216) ja butyyliparabeeni.

Synteettiset hajusteet:

Synteettiset hajusteet voivat sisältää paljon eri ainesosia, nimittäin mikään ei velvoita valmistajaa listaamaan niitä kaikkia. Silti esimerkiksi Ftalaatteja tiedetään yleisesti käytettävän synteettisissä hajusteissa. Ftalaatit taas tutkitusti vaikuttavat hormonitoimintaamme samoin kuin parabeenitkin, ja sitä kautta voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja sairauksia elimistössä. Tätä et voi mitenkään tarkistaa tuotteiden ainesosaluettelosta, mutta yksi on varmaa. eteeriset öljyt eivät sisällä ftalaatteja.

Synteettiset väriaineet:

Myös pesuaineissa käytetään synteettisiä väriaineita. Ovatko ne tarpeellisia? No eivät, mutta joidenkin mielestä kai kivoja. Joissain väriaineissa on kuitenkin ongelmia. Esim. Brilliantin sininen (pakkauksessa FD&C blue 1) tai indigokarmiinin punainen (pakkauksessa D&C red 27) on johdettu raakaöljystä ja nämä molemmat värit on suoraan yhdistetty syöpään. EU:ssa nämä molemmat on kiellettyjä, mutta kuluttajan kannattaa aina olla siitä huolimatta tarkkana siitä, mitä tuotteita ostaa kaupasta.

Triklosaani (triclosan):

Antibakteerinen aine jota on käytetty yleisesti käsisaippuoissa. Tutkitusti kertyy elimistöön, aiheuttaa syöpää, ja hormonimuutoksia. Vesistöissä triklosaani kertyy myös eliöihin ja tappaa mm. leviä. Triklosaani muuntuu vedenpuhdistusprosessissa metyylitriklosaaniksi, joka on myös tiettävästi erittäin vaarallinen aine kaikille eliöille. Triklosaani kiellettiin EU:ssa valmistettavassa kosmetiikassa 2014, mutta edelleen Suomessa myydään kosmetiikkaa ja pesuaineita, jotka tulevat EU:n ulkopuolelta, joten kuluttajan täytyisi tietää itsekin välttää tuotteita, joiden sisällössä on triklosaania.

Cocamidopropyl betaine:

Pinta-aktiivinen aine, joka valittiin vuonna 2004 vuoden allergeeniksi. Aiheuttaa monille pahoja allergisia reaktioita. Etsi ainesosaluettelosta nimillä: CADG, Cocamidopropyl betaine, Cocamidopropyl dimethyl glycine.

SLS/SLES Sulfaatit:

Pinta-aktiivisina ainesosina käytetään usein teollisesti valmistettuja sulfaatteja kuten SLS ja SLES (Sodium Laureth Sulphate ja Sodium Lauryl Sulphate). Näiden tiedetään ärsyttävän ihoa, keuhkoja ja silmiä. Myöskin myrkyllinen vesistöjen kaloille ja muille eliöille.